schilderijen van Jeroen Hermkens
Ode aan de vrouw
KidK presenteert....
groot-formaat kleuretsen van Rolf Weijburg
De KUNST van het REIZEN
KidK presenteert....
van O.C. Hooymeijer
De Duitse Reiger en andere
niet-bestaande Vogels van Europa”
REBELSE EXPOSITIE
Verdures
Marianne Benkö
van de cursisten van Studio Dioni
GROETEN UIT...
volgens de Zengamethode
door Dineke Groenhof Blaauw
INKT OP PAPIER
previous arrow
next arrow
Slider

In deze rubriek vind je chronologisch gearchiveerde artikelen over onder meer eerder georganiseerde exposities.

Het kan zijn dat, hoewel de betreffende expositie inmiddels voorbij is, bepaalde werken c.q. (kunst)voorwerpen nog wel in de kelder en/of via de webwinkel verkrijgbaar zijn. We informeren je graag!

 

Niemand minder dan burgemeester Sjoerd Potters van gemeente de Bilt poseerde vandaag in de kelder van de Bilthovense Boekhandel. Diverse amateur kunstenaars hadden zich hier verzameld om mee te doen aan de Biltse versie van ‘Sterren op het doek’.


IMG 3414BOnder begeleiding van Dioni ten Busschen schilderden zij naar hun eigen inzicht het portret van de burgervader op schildersdoek. Met de opbrengst van deze bijzondere actie kan Bart van Gerwen, acteur, verhalenverteller, zanger en muzikant, een muzikaal en feestelijk optreden verzorgen voor personeel en bewoners van woonvoorziening de Reiger in Bilthoven.

Ike Bekking, eigenaresse van KunstindeKelder en de Bilthovense Boekhandel: “Bart heeft de afgelopen weken meerdere muzikale gastoptredens bij zorginstellingen verzorgd. Hij zorgde hiermee voor vrolijkheid en afleiding in Coronatijd. Bart deed dit geheel voor eigen rekening. Met de opbrengst van de 'Sterren op het doek'-actie kunnen we Bart eenmalig financieel ondersteunen.”

Potters gaf zich de gehele ochtend gewillig over aan de doorgrondende blikken van de kunstenaars. Aan de hand van de foto die ze aan het begin van de sessie van Potters hadden gemaakt werkten de amateur kunstenaars ’s middags het portret verder af. Een portret zal uiteindelijk een plekje vinden in het privé- of werkdomein van de burgervader.

 

 

 

hooymeijer vogel 300Beeldend kunstenaar O.C. Hooymeijer (Vlaardingen, 1958) studeerde in 1981 af aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam. Vanaf dat moment volgden vele succesvolle exposities in Nederland en daarbuiten. Op de expositie “De Duitse Reiger en andere niet-bestaande Vogels van Europa” in KunstindeKelder neemt beeldend kunstenaar en schrijver O.C. Hooymeijer je mee in zijn wereld.


Een wereld waarin alles draait om vogels uit de werkelijkheid en de onwerkelijkheid. Een wereld waarin realiteit en fantasie vaak niet meer te onderscheiden zijn. In zijn wondere wereld geldt namelijk het motto: “het is niet waar, maar het had waar kunnen zijn.” 

Op de expositie zijn diverse vogels uit zijn boek ‘De Nieuwe Gids voor de niet- bestaande Vogels van Europa’ te bewonderen. Dit boek werd door de jury van de Jan Wolkers Prijs uitgeroepen tot een van de vijf beste natuurboeken van 2019 en de Volkskrant nam het boek op in de lijst van beste boeken van 2019. 


LEZING
12 maart 20.00 uur

Tijdens de lezing van O.C. Hooymeijer maak je kennis met zijn creaties; de Duitse Reiger en andere niet-bestaande Vogels van Europa. Hun karakter, balts- gedrag, wetenschappelijke benaming, habitat, eetbaar- en smakelijkheid, alsmede de bijbehorende ‘Volksvogel- wijsheden’ komen uitgebreid aan bod. Ook wordt speciale aandacht geschonken aan de nesten en de eieren. 

'De Nieuwe Gids voor de niet-bestaande Vogels van Europa', alsmede zijn eerder verschenen 'Kleine Gids voor de niet- bestaande Vogels van Europa' zijn na de lezing te koop en worden door Hooymeijer gesigneerd en voorzien van een exclusieve, niet-bestaande vogel. 

Toegang lezing: 7,50. Reserveren via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

marianne benko foto 500Marianne Benkö (aan de Hongaarse academie opgeleid in zowel schilderen als handgeweven wandtapijten op monumentaal formaat) maakt wand-tapijten, ‘n oud ambacht en kunst waarin zij haar innige visie en de vegetatieve natuur samensmeedt tot fijn geschakeerde lyrische composities.

Benkö verweeft haar innerlijke wereld met de beelden die zij om zich heen ziet. Van een afstand zie je het geheel: constructies van kleur die suggesties opwekken van bossen, bomen en landschappen. Van dichtbij resoneert het werk en is er on-waarschijnlijk veel te zien. Er ontvouwt zich een wereld van detail, textuur en diepte, opgebouwd uit ontelbare fijne draadjes. 

Met haar geweven werken sluit Benkö zich aan bij de eeuwenoude geschiedenis van het wandtapijt; de oervorm van de textielkunsten. Samen met een team van weeftechnici bepaalt ze de kleuren en constructies van de draden. De mogelijke combinaties zijn eindeloos. Verschillende weefpatronen resulteren in verschillende texturen en kleureffecten.

Wanneer het wandtapijt klaar is, versiert Benkö elk machinaal geweven werk met hand-gemaakte details. Op die manier houdt ze het handgemaakte aspect van haar werk in stand. In de expositie eert Benkö de lange en rijke geschiedenis van het geweven wandtapijt en komen haar favoriete technieken samen. De vrijheid en gelaagdheid van haar schilderijen worden gecombineerd met de zachtheid en geweven texturen van haar tapijten.

IMG 3739 kopieIn 2015 besloten Erna Fliek en Margo de Jong hun creatieve ideeën en krachten te bundelen. Sinds die tijd geven zij workshops en teken- en schilderlessen in het gezellige atelier in de Oude Theresiaschool in Bilthoven en op locatie. Elke week kunnen cursisten, onder deskundige leiding, werken aan een schilderij waarin één thema centraal staat.

De onderwerpen zijn zeer divers; van culinaire stillevens tot bloemen, (stedelijke) landschappen, portretten, live model, schilderen naar een meester en het leren beschilderen van stof, zilver, goud en glas.

De expositie ‘winter in de kelder’ zal bestaan uit werk dat in de afgelopen jaren door de cursisten van de kunstschool is gemaakt. Het getoonde werk past goed in de sfeervolle feestelijke winterdagen en is tevens te koop.

Erna Fliek; Erna (1961) heeft zich na een carrière als IC-verpleegkundige in de neonatologie verder toegelegd op de schilderkunst. Tekenen en schilderen was iets wat ze al deed, toen ze besloot de vijfjarige opleiding aan de Wackers Academie in Amsterdam te volgen, alwaar ze in 2013 cum laude afstudeerde. Ze werkt in haar eigen atelier, waar zij portretten (al dan niet in opdracht) en stillevens in een klassiek academisch geschoolde stijl met een vrije toets, schildert. Verder vindt zij veel plezier in het overbrengen van de opgedane kennis aan anderen.

Margo de Jong; Margo (1961) heeft, nadat ze in 1986 van de kunstacademie in Utrecht kwam, alwaar ze mode studeerde, eerst een aantal jaren in de modewereld gewerkt als styliste en ontwerpster. Later volgde ze een tweejarige opleiding om haar eerstegraads docentenbevoegdheid te halen. Sinds 2000 geeft Margo Kunstgeschiedenis en Tekenen op een middelbare school en runt ze haar eigen kunstschool in Bilthoven. Daarnaast werkt ze ook in haar atelier aan haar eigen werk als autonoom kunstenares.