In deze rubriek vind je gearchiveerde artikelen over onder meer eerder georganiseerde exposities.

Het kan zijn dat, hoewel de betreffende expositie inmiddels voorbij is, bepaalde (kunst)voorwerpen / items nog wel in de kelder en/of via de webwinkel verkrijgbaar zijn.

 

Galerie KunstindeKelder is verheugd met de jubileumexpositie van Ada Breedveld (1944).
Het werk van deze, van origine Rotterdamse kunstenares, is van internationale allure.

image002 1In bijna elk schilderij van haar komt een volumineuze, immer tevreden glimlachende vrouw voor, omgeven door een steeds wisselend decor van decoratieve patronen. Deze motieven, zoals vissen, slangen en bloemen, symboliseren seksuele kracht, groei en vitaliteit.


School
Ada heeft zichzelf het vak geleerd. Nooit op een academie of dergelijke opleiding. Ada houdt niet zo van schools. Zij heeft vanaf haar vroegste jeugd altijd getekend en “gekleurd”.
Zo herinnert zij zich nog goed hoe de hoofdonderwijzer bij haar ouders kwam klagen: “Kunt u haar die kleurpotloden niet afpakken? Op school wil ze niks leren, alleen maar tekenen. Zo komt er niks van haar terecht”. 
Maar Ada wilde van jongs af aan schilderes worden. School? Het leven werd haar leerschool.


Plastisch realisme
Ada begon in de jaren 70 in Rotterdam te exposeren en kreeg direct een eervolle prijs. In het begin liet zij zich inspireren door het surrealisme; kunstenaars die hun fantasie en niet de werkelijkheid als uitgangspunt voor hun kunst namen. Gaandeweg vond ze haar eigen stijl, noem het maar plastisch realisme.
De voor haar werk zo typerend grote vrouwen bleken een vruchtbaar thema. In een even levendige als heldere kleurstelling krijgt de “dikke dame” een aansprekende allure, de grote vrouw wordt (iconografisch) verbeeld als de superieure levensgenieter. Veel liefhebbers van haar werk roemen de blij makende kracht die in haar werk zichtbaar wordt.


Ada tovert ons een gezellige wereld voor, waarin de grote vrouw geniet van het goede des levens, in eindeloze variatie. Ada laat zich meer en meer inspireren door de kracht van poëzie, de pracht van kinderliedjes en de muziek uit de toverdoos, de lustige accordeon.

 

De huidige expositie in galerie KunstindeKelder heeft een zomerse sfeer. Jetty Smolders exposeert met haar fotowerken onder de titel ‘Balconcini’. U vindt in de Kelder Italiaanse balkonnetjes in allerlei vormen en stijlen.

IMG 4701 kopieBalconcini

De prachtige Italiaanse balkons die zoveel huizen en appartementen sieren zijn vaak de enige plek waar Italianen kunnen genieten van het buitenleven terwijl ze thuis zijn. Dat is waarschijnlijk de reden waarom ze dergelijke passie-, talent- en decoratievaardigheden hebben gebruikt om van hun balkons echt speciale plekken te maken. Smolders fotografeerde op Sardinië, San Pietro, Isla Maddalena en in veel steden en dorpen op het
vaste land.

Categorieën
Jetty Smolders deelt haar werken van de Italiaanse balkons in vier categorieën: Happy, Practical, Dramatic en Romantic. Het zijn vooral de Happy en Romantic werken die in onze galerie te bezichtigen zijn. Voor de Practical en Dramatic balkons verwijzen we u graag naar de website van Balconini.

De fotograaf
Jetty Smolders heeft jarenlang gewerkt als grafisch vormgeefster en DTP-er. In 2005 maakte ze de keuze om zich op portretfotografie te richten, omdat fotografie haar tweede natuur is. Ze startte dat jaar haar bedrijf Personal Portrait. Smolders en haar man hebben een huis in Itallië, waar ze zo vaak ze kunnen naar toe gaan. Ze viel op de prachtige karakteristieke balkons die veel huizen en flats in het land opfleuren. Dat werd het begin voor de passie van Italiaanse balkons en het fotograferen hiervan.

We brengen Italië naar Bilthoven; voor de thuisblijvers én voor iedereen die de vakantie al achter de rug of nog in het verschiet heeft.
Welkom! Benvenuto!

 

11 verkleind

Geïnspireerd door de reis die boekverkoopster Monique door Japan gemaakt heeft, staan de activiteiten bij galerie KunstindeKelder én de Bilthovense Boekhandel deze maand in het teken van Japan. De Japanse maand opent op 10 mei aanstaande met de expositie ‘Inkt op papier’ van Dineke Groenhof Blaauw en wordt afgesloten met een theeceremonie op zaterdag 8 juni 2019. 

 

De expositie in KunstindeKelder is deze maand van Dineke Groenhof Blaauw; “Inkt op papier”. 
Zij houdt zich bezig met het schilderen van klank, stilte en beweging, in inkt op papier, volgens de Zenga-methode.

Dineke Groenhof Blaauw over haar werk:
Mijn kunst ‘gaat’ nergens over. Het verwijst niet naar iets. Je kunt het wel ontmoeten. Wat mij drijft is de vraag wat leven is.
Bronnen van inspiratie zijn: muziek, poëzie, literatuur, de bijbel, Lao Zi, de Zhuang Zi, kunst, natuur en het dagelijkse leven.

Een prachtige expositie die u niet wilt missen!

 

Openingstijden expositie
U kunt de expositie bezoeken van 10 mei tot 8 juni 2019.
De galerie is geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur.

De cursisten van Studio Dioni uit Bilthoven exposeren ieder jaar aan het einde van het cursusseizoen hun mooiste werken. Dit jaar vindt deze expositie plaats bij galerie KunstindeKelder onder het thema ‘Groeten uit…’.

Christine van den Wijngaart Markt in de Provence kopieBeeldend kunstenaar Dioni ten Busschen geeft reeds 5 jaar schildercursussen en masterclasses. Inmiddels heeft zij ruim 40 cursisten in haar studio, waardoor haar studioruimte te beperkt is geworden voor een slotexpositie. De keuze is gemaakt om uit te wijken naar galerie KunstindeKelder.

Het thema van de afsluitende expositie is ‘Groeten uit…’. Een thema waar vrijwel iedere cursist mee uit de voeten kon. Iedereen heeft een er geheel eigen interpretatie aan gegeven op basis van belangrijke plekken of herinneringen. De expositie is dan ook een prachtig overzicht van zeer diverse werken geworden.

 

Officiële opening
De overzichtsexpositie ‘Groeten uit…’ wordt vrijdag 14 juni 2019 om 16.30 uur officieel geopend door de Bilthovense wethouder van onderwijs Madeleine Bakker.
Het geheel zal worden opgeluisterd door Doon van de Ven en Chris de Boer van Double Acoustic uit Den Dolder. 

U bent van harte welkom om de expositie te komen bewonderen. Lukt het u niet om bij de opening aanwezig te zijn; de expositie loopt t/m 29 juni 2019. De openingstijden galerie KunstindeKelder zijn donderdag, vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur.

 

De werken
Om alvast een idee te krijgen, kunt u de werken van de expositie online bekijken. We hebben alle kunstwerken in deze galerie gezet.

Galerie KunstindeKelder is verheugd met de expositie ode aan de vrouw van de hand van Jeroen Hermkens (1960). Het werk van deze Utrechtse schilder en lithograaf is van internationale allure. De confrontatie met zijn kunst  is als het genot van een goed glas wijn. Hermkens behoeft geen krans. Maar een korte introductie is nooit weg.

Zijn litho’s en schilderijen zijn te zien in binnen- en buitenland met exposities onder meer in Wenen, New York, New Orleans, Beauvais en Brugge. Met grote regelmaat exposeert hij met succes in de Nederlandse musea. In 1996 ontving hij de Nederlandse Grafiekprijs en in 2006 werd hij uitgeroepen tot Kunstenaar van het jaar. 

Voorbeelden van Hermkens' veelzijdigheid in onderwerp en techniek zijn de grote expressieve litho's, schilderijen en pentekeningen geïnspireerd door de stad Utrecht. Ook de wereldwijde werkzaamheden van baggerbedrijf Van Oord zijn
een bron van inspiratie. In 2013 werd een serie litho's opgenomen in de collectie van het Rijksmuseum te Amsterdam.

Sinds 2010 legt Hermkens zich ook toe op het maken van portretten en naakten waarvan de huidige expositie een indrukwekkend en krachtig overzicht geeft. In 2017 kreeg een unieke samenwerking met de schrijver Arnon Grunberg vorm. Een serie naaktportretten van Hermkens waarbij Grunberg met de met zorg uitgenodigde vrouwen tijdens het
schilderen in het atelier in gesprek ging. Zo kwam een creatie tot stand waarin schilder, schrijver en vrouw ieder een
actief aandeel had. Te zien en te lezen op de expositie in KunstindeKelder. Zeer de moeite waard.

Galerie KunstindeKelder nodigt u van harte uit om het bijzondere werk van Jeroen Hermkens te komen aanschouwen!

Openingstijden expositie
De expositie is te bezoeken op donderdag, vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur.
De tentoonstelling is te bezichtigen van 23 maart t/m 26 april 2019.