In deze rubriek vind je gearchiveerde artikelen over onder meer eerder georganiseerde exposities.

Het kan zijn dat, hoewel de betreffende expositie inmiddels voorbij is, bepaalde (kunst)voorwerpen / items nog wel in de kelder en/of via de webwinkel verkrijgbaar zijn.

 

IMG 3739 kopieIn 2015 besloten Erna Fliek en Margo de Jong hun creatieve ideeën en krachten te bundelen. Sinds die tijd geven zij workshops en teken- en schilderlessen in het gezellige atelier in de Oude Theresiaschool in Bilthoven en op locatie. Elke week kunnen cursisten, onder deskundige leiding, werken aan een schilderij waarin één thema centraal staat.

De onderwerpen zijn zeer divers; van culinaire stillevens tot bloemen, (stedelijke) landschappen, portretten, live model, schilderen naar een meester en het leren beschilderen van stof, zilver, goud en glas.

De expositie ‘winter in de kelder’ zal bestaan uit werk dat in de afgelopen jaren door de cursisten van de kunstschool is gemaakt. Het getoonde werk past goed in de sfeervolle feestelijke winterdagen en is tevens te koop.

Erna Fliek; Erna (1961) heeft zich na een carrière als IC-verpleegkundige in de neonatologie verder toegelegd op de schilderkunst. Tekenen en schilderen was iets wat ze al deed, toen ze besloot de vijfjarige opleiding aan de Wackers Academie in Amsterdam te volgen, alwaar ze in 2013 cum laude afstudeerde. Ze werkt in haar eigen atelier, waar zij portretten (al dan niet in opdracht) en stillevens in een klassiek academisch geschoolde stijl met een vrije toets, schildert. Verder vindt zij veel plezier in het overbrengen van de opgedane kennis aan anderen.

Margo de Jong; Margo (1961) heeft, nadat ze in 1986 van de kunstacademie in Utrecht kwam, alwaar ze mode studeerde, eerst een aantal jaren in de modewereld gewerkt als styliste en ontwerpster. Later volgde ze een tweejarige opleiding om haar eerstegraads docentenbevoegdheid te halen. Sinds 2000 geeft Margo Kunstgeschiedenis en Tekenen op een middelbare school en runt ze haar eigen kunstschool in Bilthoven. Daarnaast werkt ze ook in haar atelier aan haar eigen werk als autonoom kunstenares.

DSCN0494 kopieDe volgende expositie bij galerie KunstindeKelder is een duo-expositie van de kunstenaars Peter Engelen en Dirk Wiersma.
Op zaterdag 26 oktober 2019 om 16.00 uur kunt u de feestelijke opening van deze expositie bijwonen. Het is aan Jaap Roëll om deze expositie te openen.


Peter Engelen

Beeldhouwer en tekenaar, studeerde aan de Hoogeschool voor de Kunsten Utrecht en aan de Kunstacademie in Tilburg.
Het grootste deel van zijn oeuvre bestaat uit dierbeelden. Onderwerpen van zijn tekeningen zijn ruimer. De bronzen dierbeelden van Engelen getuigen van een goede beheersing van de structuur van het dier. Werken van Engelen bevinden zich in binnen- en buitenlandse collecties en werden o.a. aangeboden op de TEFAF in Maastricht
en de PAN in Amsterdam.


Dirk Wiersma

Wiersma is van huis uit geoloog en is daarnaast altijd actief geweest als fotograaf. In 1993 behaalde hij het vakdiploma fotografie aan de fotovakschool in Apeldoorn. Zijn werk weerspiegelt deels de oude roeping, geologie en daarnaast zijn fascinatie voor vergankelijkheid. Van Wiersma verschenen de boeken Mineraal en Steen ontsloten en Afterglow. Bij Wiersma staan drie thema’ s centraal: : Mineralen en gesteenten, Schoonheid in verval en Candid.

Het openingswoord op zaterdag de 26e wordt verzorgd door Jaap Röell: van 2006 tot 2013 voorzitter van het genootschap Kunstliefde, één van de oudste kunstenaarsverenigingen van Nederland. Naast zijn werkzaamheden als recensent voor hedendaagse beeldende kunst is hij eigenaar van KuuB, ruimte voor kunst en cultuur in Utrecht.


U kunt de Duo-expositie van Peter Engelen en Dirk Wiersma bezichtigen van 26 oktober t/m 7 december 2019 op donderdag t/m zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur.

De huidige expositie in galerie KunstindeKelder heeft een zomerse sfeer. Jetty Smolders exposeert met haar fotowerken onder de titel ‘Balconcini’. U vindt in de Kelder Italiaanse balkonnetjes in allerlei vormen en stijlen.

IMG 4701 kopieBalconcini

De prachtige Italiaanse balkons die zoveel huizen en appartementen sieren zijn vaak de enige plek waar Italianen kunnen genieten van het buitenleven terwijl ze thuis zijn. Dat is waarschijnlijk de reden waarom ze dergelijke passie-, talent- en decoratievaardigheden hebben gebruikt om van hun balkons echt speciale plekken te maken. Smolders fotografeerde op Sardinië, San Pietro, Isla Maddalena en in veel steden en dorpen op het
vaste land.

Categorieën
Jetty Smolders deelt haar werken van de Italiaanse balkons in vier categorieën: Happy, Practical, Dramatic en Romantic. Het zijn vooral de Happy en Romantic werken die in onze galerie te bezichtigen zijn. Voor de Practical en Dramatic balkons verwijzen we u graag naar de website van Balconini.

De fotograaf
Jetty Smolders heeft jarenlang gewerkt als grafisch vormgeefster en DTP-er. In 2005 maakte ze de keuze om zich op portretfotografie te richten, omdat fotografie haar tweede natuur is. Ze startte dat jaar haar bedrijf Personal Portrait. Smolders en haar man hebben een huis in Itallië, waar ze zo vaak ze kunnen naar toe gaan. Ze viel op de prachtige karakteristieke balkons die veel huizen en flats in het land opfleuren. Dat werd het begin voor de passie van Italiaanse balkons en het fotograferen hiervan.

We brengen Italië naar Bilthoven; voor de thuisblijvers én voor iedereen die de vakantie al achter de rug of nog in het verschiet heeft.
Welkom! Benvenuto!

Galerie KunstindeKelder is verheugd met de jubileumexpositie van Ada Breedveld (1944).
Het werk van deze, van origine Rotterdamse kunstenares, is van internationale allure.

image002 1In bijna elk schilderij van haar komt een volumineuze, immer tevreden glimlachende vrouw voor, omgeven door een steeds wisselend decor van decoratieve patronen. Deze motieven, zoals vissen, slangen en bloemen, symboliseren seksuele kracht, groei en vitaliteit.


School
Ada heeft zichzelf het vak geleerd. Nooit op een academie of dergelijke opleiding. Ada houdt niet zo van schools. Zij heeft vanaf haar vroegste jeugd altijd getekend en “gekleurd”.
Zo herinnert zij zich nog goed hoe de hoofdonderwijzer bij haar ouders kwam klagen: “Kunt u haar die kleurpotloden niet afpakken? Op school wil ze niks leren, alleen maar tekenen. Zo komt er niks van haar terecht”. 
Maar Ada wilde van jongs af aan schilderes worden. School? Het leven werd haar leerschool.


Plastisch realisme
Ada begon in de jaren 70 in Rotterdam te exposeren en kreeg direct een eervolle prijs. In het begin liet zij zich inspireren door het surrealisme; kunstenaars die hun fantasie en niet de werkelijkheid als uitgangspunt voor hun kunst namen. Gaandeweg vond ze haar eigen stijl, noem het maar plastisch realisme.
De voor haar werk zo typerend grote vrouwen bleken een vruchtbaar thema. In een even levendige als heldere kleurstelling krijgt de “dikke dame” een aansprekende allure, de grote vrouw wordt (iconografisch) verbeeld als de superieure levensgenieter. Veel liefhebbers van haar werk roemen de blij makende kracht die in haar werk zichtbaar wordt.


Ada tovert ons een gezellige wereld voor, waarin de grote vrouw geniet van het goede des levens, in eindeloze variatie. Ada laat zich meer en meer inspireren door de kracht van poëzie, de pracht van kinderliedjes en de muziek uit de toverdoos, de lustige accordeon.

 

De cursisten van Studio Dioni uit Bilthoven exposeren ieder jaar aan het einde van het cursusseizoen hun mooiste werken. Dit jaar vindt deze expositie plaats bij galerie KunstindeKelder onder het thema ‘Groeten uit…’.

Christine van den Wijngaart Markt in de Provence kopieBeeldend kunstenaar Dioni ten Busschen geeft reeds 5 jaar schildercursussen en masterclasses. Inmiddels heeft zij ruim 40 cursisten in haar studio, waardoor haar studioruimte te beperkt is geworden voor een slotexpositie. De keuze is gemaakt om uit te wijken naar galerie KunstindeKelder.

Het thema van de afsluitende expositie is ‘Groeten uit…’. Een thema waar vrijwel iedere cursist mee uit de voeten kon. Iedereen heeft een er geheel eigen interpretatie aan gegeven op basis van belangrijke plekken of herinneringen. De expositie is dan ook een prachtig overzicht van zeer diverse werken geworden.

 

Officiële opening
De overzichtsexpositie ‘Groeten uit…’ wordt vrijdag 14 juni 2019 om 16.30 uur officieel geopend door de Bilthovense wethouder van onderwijs Madeleine Bakker.
Het geheel zal worden opgeluisterd door Doon van de Ven en Chris de Boer van Double Acoustic uit Den Dolder. 

U bent van harte welkom om de expositie te komen bewonderen. Lukt het u niet om bij de opening aanwezig te zijn; de expositie loopt t/m 29 juni 2019. De openingstijden galerie KunstindeKelder zijn donderdag, vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur.

 

De werken
Om alvast een idee te krijgen, kunt u de werken van de expositie online bekijken. We hebben alle kunstwerken in deze galerie gezet.