12 september t/m
3 oktober

unieke, geabstraheerde fotobeelden door Margriet Jansz
Moeder Aarde Vertelt
vanaf 12 september

18 juli t/m
29 augustus

van 11 kunstenaars uit de stal van Graffa Gallery
Grafiek in de Kelder
van O.C. Hooymeijer
De Duitse Reiger en andere
niet-bestaande Vogels van Europa”
REBELSE EXPOSITIE
volgens de Zengamethode
door Dineke Groenhof Blaauw
INKT OP PAPIER
van de cursisten van Studio Dioni
GROETEN UIT...
Verdures
Marianne Benkö
schilderijen van Jeroen Hermkens
Ode aan de vrouw
KidK presenteert....
groot-formaat kleuretsen van Rolf Weijburg
De KUNST van het REIZEN
KidK presenteert....
previous arrow
next arrow
Slider

In deze rubriek vind je chronologisch gearchiveerde artikelen over onder meer eerder georganiseerde exposities.

Het kan zijn dat, hoewel de betreffende expositie inmiddels voorbij is, bepaalde werken c.q. (kunst)voorwerpen nog wel in de kelder en/of via de webwinkel verkrijgbaar zijn. We informeren je graag!

 

Niemand minder dan burgemeester Sjoerd Potters van gemeente de Bilt poseerde vandaag in de kelder van de Bilthovense Boekhandel. Diverse amateur kunstenaars hadden zich hier verzameld om mee te doen aan de Biltse versie van ‘Sterren op het doek’.


IMG 3414BOnder begeleiding van Dioni ten Busschen schilderden zij naar hun eigen inzicht het portret van de burgervader op schildersdoek. Met de opbrengst van deze bijzondere actie kan Bart van Gerwen, acteur, verhalenverteller, zanger en muzikant, een muzikaal en feestelijk optreden verzorgen voor personeel en bewoners van woonvoorziening de Reiger in Bilthoven.

Ike Bekking, eigenaresse van KunstindeKelder en de Bilthovense Boekhandel: “Bart heeft de afgelopen weken meerdere muzikale gastoptredens bij zorginstellingen verzorgd. Hij zorgde hiermee voor vrolijkheid en afleiding in Coronatijd. Bart deed dit geheel voor eigen rekening. Met de opbrengst van de 'Sterren op het doek'-actie kunnen we Bart eenmalig financieel ondersteunen.”

Potters gaf zich de gehele ochtend gewillig over aan de doorgrondende blikken van de kunstenaars. Aan de hand van de foto die ze aan het begin van de sessie van Potters hadden gemaakt werkten de amateur kunstenaars ’s middags het portret verder af. Een portret zal uiteindelijk een plekje vinden in het privé- of werkdomein van de burgervader.

 

 

12 september t/m 3 oktober 2020

Margriet Jansz vindt als fotograaf steeds nieuwe inspiratie in wat ze tegenkomt, zowel in haar directe omgeving als tijdens haar reizen. Al fotograferend ontdekt ze vaak pas de samenhangende thema's in haar foto's. Structuren fascineren haar, evenals onverwachte en ambivalente combinaties.


MargrietJansz MAV001groot LRDe door Kunst in de Kelder getoonde collectie bevat werk uit twee series met elk een uitgewerkt thema. In de nog niet eerder getoonde serie Moeder Aarde Vertelt komen haar in de natuur gevonden, min of meer abstracte beelden bij elkaar. De serie Zelf(in)reflectie, waaruit ze al eerder beelden exposeerde, komt voort uit onderzoek naar de mogelijkheid om de verschillende aspecten van haar eigen persoonlijkheid in beeld te brengen.

Jansz imponeert, inspireert én verwondert met haar bijzondere fotografie. Haar door natuurtinten en -vormen gedomineerde werk is niet alleen fijn om naar te kijken, maar zet ook aan tot nadenken...

 

 

18 juli t/m 29 augustus 2020

Litho’s, etsen, houtsnedes, zeef- en sjabloondrukken en tekeningen van 11 kunstenaars uit de stal van Graffa Gallery.

Kunst in de Kelder luistert de zomerperiode op met baanbrekend werk van 11 vooraanstaande Nederlandse grafisch kunstenaars. Meer dan 50 kunstwerken tonen de verscheidenheid van verschillende grafische technieken. Meerdere kunstenaars hebben de Nederlandse Grafiekprijs gewonnen of zijn uitgeroepen tot Kunstenaar van het jaar.

De tentoongestelde collectie is uniek in de zin dat gevestigde galerieën zich vrijwel altijd beperken tot het tonen van een klein aantal werken van één specifieke techniek. Grafiek in de Kelder biedt je met deze expositie laagdrempelig een goed en breed overzicht van toonaangevende grafische kunst.

 

SCH020-beeld_LR.jpg   POU002-beeld_LR.jpg   FIE019-beeld_LR.jpg   DIJ005-beeld_LR.jpg

 

 

hooymeijer vogel 300Beeldend kunstenaar O.C. Hooymeijer (Vlaardingen, 1958) studeerde in 1981 af aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam. Vanaf dat moment volgden vele succesvolle exposities in Nederland en daarbuiten. Op de expositie “De Duitse Reiger en andere niet-bestaande Vogels van Europa” in KunstindeKelder neemt beeldend kunstenaar en schrijver O.C. Hooymeijer je mee in zijn wereld.


Een wereld waarin alles draait om vogels uit de werkelijkheid en de onwerkelijkheid. Een wereld waarin realiteit en fantasie vaak niet meer te onderscheiden zijn. In zijn wondere wereld geldt namelijk het motto: “het is niet waar, maar het had waar kunnen zijn.” 

Op de expositie zijn diverse vogels uit zijn boek ‘De Nieuwe Gids voor de niet- bestaande Vogels van Europa’ te bewonderen. Dit boek werd door de jury van de Jan Wolkers Prijs uitgeroepen tot een van de vijf beste natuurboeken van 2019 en de Volkskrant nam het boek op in de lijst van beste boeken van 2019. 


LEZING
12 maart 20.00 uur

Tijdens de lezing van O.C. Hooymeijer maak je kennis met zijn creaties; de Duitse Reiger en andere niet-bestaande Vogels van Europa. Hun karakter, balts- gedrag, wetenschappelijke benaming, habitat, eetbaar- en smakelijkheid, alsmede de bijbehorende ‘Volksvogel- wijsheden’ komen uitgebreid aan bod. Ook wordt speciale aandacht geschonken aan de nesten en de eieren. 

'De Nieuwe Gids voor de niet-bestaande Vogels van Europa', alsmede zijn eerder verschenen 'Kleine Gids voor de niet- bestaande Vogels van Europa' zijn na de lezing te koop en worden door Hooymeijer gesigneerd en voorzien van een exclusieve, niet-bestaande vogel. 

Toegang lezing: 7,50. Reserveren via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.