12 september t/m
3 oktober

unieke, geabstraheerde fotobeelden door Margriet Jansz
Moeder Aarde Vertelt
vanaf 12 september

18 juli t/m
29 augustus

van 11 kunstenaars uit de stal van Graffa Gallery
Grafiek in de Kelder
van O.C. Hooymeijer
De Duitse Reiger en andere
niet-bestaande Vogels van Europa”
REBELSE EXPOSITIE
volgens de Zengamethode
door Dineke Groenhof Blaauw
INKT OP PAPIER
van de cursisten van Studio Dioni
GROETEN UIT...
Verdures
Marianne Benkö
schilderijen van Jeroen Hermkens
Ode aan de vrouw
KidK presenteert....
groot-formaat kleuretsen van Rolf Weijburg
De KUNST van het REIZEN
KidK presenteert....
previous arrow
next arrow
Slider

Hieronder een beknopt profiel van kunstenaars die in onze kunstkelder hebben geëxposeerd.

Indien beschikbaar is er ook een link opgenomen naar de eigen website.

Heeft u een vraag of verzoek of bent u geïnteresseerd in exposeren in onze kunstkelder?

Neem dan telefonisch contact op of stuur een e-mail. We staan u graag te woord.

 

e: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
t: 030 228 1014

 

Vanaf 21 november tot 2 januari is in de Kunstkelder van de Bilthovense Boekhandel een duo-expositie te bezoeken van Lilian van den Einden (vilt) en Giny Jans (mixed media) uit Deventer. Ze tonen beiden hun eigen werk én hun samenwerkingsproject ‘Human Nature’.


Giny heeft een fascinatie voor gezichten en handen, die voor haar de identiteit en de schoonheid van de mens weergeven. Op deze geschilderde gezichten en handen rangschikt ze collages van uitgeknipte bloemen, vogels en insecten. Ze hergebruikt veel materiaal, zoals handgeschept papier, vezels en karton.

Lilian maakt viltobjecten voor aan de muur, waarbij ze ongeverfde wol van schapen, zijde, jute en vlas gebruikt. Zij laat zich inspireren door wat de mens beweegt. In de natuur vindt Lilian structuren en vormen die passen bij wat ze wil uitdrukken. Bijkomend voordeel van vilt aan de muur is dat het zorgt voor een betere akoestiek.

De installatie ‘Human Nature’ laat een bijzondere samenwerking zien van deze twee kunstenaars, die vanuit totaal verschillende disciplines de natuur hebben omarmd. Niet om die naar hun hand te zetten, maar om te koesteren en in haar waarde te laten.

De expositie is een welkome afwisseling in deze bijzondere tijd met zijn vele beperkingen. De voorschriften met betrekking tot de coronapandemie worden hierbij vanzelfsprekend nageleefd.

 

Eva Gans (1981) maakt vanaf haar 22ste tekeningen en illustraties. Op de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, waar Eva een jaar lang lessen volgde, ontwikkelde zij een geheel eigen stijl. Vanaf dat moment was het hek van de dam. Eva bouwt inmiddels al 10 jaar (als autodidact) aan een indrukwekkend oeuvre.

Eva GansAnalytische blik
Tekenen was Eva niet vreemd, haar vader Louis Gans, hoofdconservator van het Stedelijk Museum, stimuleerde haar op jonge leeftijd al om te gaan tekenen. Elke avond sleep hij de potloden en hing hij een nieuw vel papier aan de wand. Haar moeder, beeldend kunstenaar, vroeg altijd haar mening over schilderijen. Hierdoor kreeg Eva een analytische blik op beeld en compositie.

Inspiratie
Eva’s tekeningen zijn geïnspireerd op de speelsheid van het alledaagse. Maar weinig mensen kunnen een glimlach onderdrukken bij het zien van haar werk. 

Opdracht en vrij
Ze werkt veel in opdracht. Voorbeelden hiervan zijn grote muurschilderingen, huisstijlen van hotels en restaurants, affiches, posters, wijnetiketten, merchandising. Ook maakt Eva graag ‘vrij werk’. De afgelopen jaren exposeerde ze regelmatig in Amsterdam. In menig Amsterdamse huiskamer hangt dan ook ‘een Eva Gans’ aan de wand!

  

 

  

Eva Ganspresentatie

nandaNanda van Alebeek
Geboren in Den Dungen, 1948, een veelzijdig, levendig en ondernemend kunstenares. Sinds haar kinderjaren speelt vormgeving en de onstuitbare behoefte zich hierin uit te drukken een belangrijke rol in het leven van Nanda. Na haar opleiding docent handvaardigheid A en B, studeerde zij aan de Academie Artibus te Utrecht o.a. specialisatie portret boetseren en leerde zij maskers maken bij Satori in Italië en andere professionele maskermakers. In de jaren die volgden verwierf Nanda een landelijke bekendheid met haar performances voor grote nationale en internationale bedrijven tijdens openingen, beurzen en presentaties van nieuwe producten. Zij had daarin het vermogen met haar modellen middels kunstzinnige toevoegingen, choreografie en geluid een mystieke spanning, die bij jong en oud een fascinerende verwondering opriepen. Een totaalervaring! Nanda heeft een boek over bodypaint geschreven, de centrale techniek die gebruikt wordt bij haar performances.

Vitaliteit
Nanda van Alebeek kan met recht een breed georiënteerd en geïnteresseerd mens genoemd worden. Naast haar vaste stek in Zaltbommel leeft en werkt zij sinds 2003 steeds meer in haar oude watermolen in het midden van Frankrijk. Terug naar de stille ruimte van het atelier na de hectische periode van performances. Een plek die haar energie en inspiratie heeft gegeven tot het ontwikkelen van nieuwe beelden. En bovenal een plek die haar rust en geluk geeft. De beelden ontstaan vanuit een nieuwe werkwijze en een vermogen om haar sterke verbeeldingsvermogen om te zetten naar vitale en positief geladen, vaak monumentale objecten. Echter zonder haar handschrift te ontkennen! Wie de vitaliteit van Nanda kent ziet dat de nieuwe lijn een krachtige en overtuigende voortzetting is van eerdere aanzetten. Altijd de fantasie en belevingswereld van kinderen en volwassenen prikkelend. Wens tot het oproepen van verwondering.

Beelden
Nanda’s hart gaat uit naar het maken van sculpturen, veelal in polyester maar ook in brons, steen, kunsthars of neolith. Het oude gebouw waar ze zo graag vertoeft, ligt aan een meer, midden in de natuur. Ze leeft er met de vogels, vissen en andere dieren in hun natuurlijke omgeving. Gedurende de verbouwingsperiode zijn deze dieren Nanda gaan intrigeren. Wie heeft er nu een uil als huisdier? Verwondering, ook bij haar! De vormentaal en verscheidenheid prikkelen haar fantasie. Het nodigt uit tot een nieuw spoor met de voor haar zo herkenbare uitbundigheid. Grote vormen ontstaan vanuit krachtig gestroomlijnde bewegingen. Golvend en dynamisch alsof de belijning buiten het beeld door zou willen gaan. Grotere volumes worden afgewisseld met een sierlijk lijnenspel in elegante details. De vaak felle kleuren ondersteunen het expressieve karakter van haar werk. Al menig waterpartij, muur, rotonde of schoolplein is met de aansprekende beeldtaal van Nanda verrijkt. Soms, zoals de opdrachten die zij deed voor scholen heeft haar werk een bijzonder interactief karakter. Niet alleen omdat de kleuren, vormen en onderwerpen kinderen zo aantrekken maar ook omdat de beelden uitnodigen aangeraakt te worden, erop te klimmen of er mee te doen waar het zo sterk toe uitnodigt…. spelen, kijken, voelen, ervaren om erop of erin te zitten. Je zou dit werk ook wel omgevingskunst kunnen noemen. Het gaat een relatie aan met de omgeving en roept op tot reactie of ervaring. Nanda werkt zowel in opdracht als in vrije productie.

 

sasjaWat is je oorspronkelijke achtergrond met betrekking tot de mooie dingen die je nu maakt?
Ik ben tijdens mijn studietijd in Groningen lang barkeeper geweest. Vandaar dat interieurs van cafés me altijd hebben aangesproken. Verder ben ik een tijd communicatietrainer geweest bij Schouten en Nelissen en zo komt het dat de communicatie tussen mensen maar ook het non-verbale daarin me erg boeien. In de serie ‘Taferelen’ komen beide tot uiting in de setting (cafe’s en restaurants) maar ook in de keuze om de gezichten weg te laten en zo meer aandacht te leggen op de lichaamshouding en de moderne communicatiemiddelen zoals mobieltjes en laptops die het persoonlijke contact vervangen.

Ben je professioneel opgeleid of ben je autodidact?
Ik ben professioneel opgeleid aan de Academie voor Beeldende Kunsten Minerva te Groningen. Ik ben afgestudeerd op olieverfschilderijen en lithografie met als onderwerp ‘café-interieurs’. Daarna heb ik nog verschillende cursussen gedaan bij Jan van der Meulen in Friesland om de staaldruk techniek in de vingers te krijgen.

Hoe is het zo gekomen dat dit je passie is geworden en je daar zo mee bezig bent?
Tekenen en schilderen zijn altijd mijn passie geweest. Mijn beide ouders waren fotograaf en hebben ons altijd erg gestimuleerd in het creatieve proces. Ik tekende al een herkenbare vogel toen ik 3 was. Als het regende zat ik uren te tekenen aan mijn kleine bureautje in ons boerderijtje in Drenthe. Op het VWO zat tekenen niet in het examenpakket dus was ik alle tussenuren in het tekenlokaal te vinden en kreeg ik extra opdrachten omdat ik m’n map wilde vullen voor het toelatingsexamen voor de kunstacademie. Daarna maakte ik een omweg langs de universiteit (onderwijskunde) en een baan als bedrijftrainer/advieur, maar in 2000 was ik weer terug bij mijn roots en richtte ik mijn eigen bedrijf SASart op.

Wat is je favoriete materiaal en waarom?
Olieverf! Absoluut. Al 25 jaar schilder ik met dit prachtige materiaal. Omdat het zo smeuïg is, het niet snel droogt en ik er dus lang in door kan werken en mooie overgangen kan maken. Verder kan ik er transparant en heel dik mee schilderen, ik kan er heldere, zuivere en sterke kleuren mee maken en er alles mee uitdrukken wat ik maar kan verzinnen. De staaldruktechniek die ik voor mijn grafiek toepas, lijkt op lithografie, maar dan van een roestvrij stalen plaat in plaats van een steen. Voor elke kleur maak ik een aparte tekening en die druk ik over elkaar heen. Ik houd van ambachtelijke technieken: dat geeft de druk of het schilderij een gelaagdheid waar ik veel in kwijt kan.

Bedenk je vooraf wat je gaat maken of ontstaan de voorwerpen tijdens het proces?
Ik schilder voornamelijk realistisch en naar de waarneming. Ik bedenk vooraf wat ik ga schilderen en gebruik vaak meerdere foto’s die ik zelf maak. Het ontwerpproces is voor mij erg belangrijk voorafgaande aan een schilderij. Tijdens het proces kan er dan nog best veel veranderen, maar de grote lijnen worden vooraf uitgezet. Bij de serie Blauw Blauw lijken de vormen bijvoorbeeld verzonnen, maar ze zijn geïnspireerd op macro foto’s van verdroogde bonen die ik in de potpourri van de Ikea vond. Zo wordt iets futiele als een peuleschil opeens iets boeiends. Boeiend genoeg voor een hele serie van die vormen. Voor de uitbeelding van vloeibare materialen als water, inkt, glas, ijs en rook gebruikte ik talloze zelfgemaakte of op internet gevonden foto’s.

 

 

marthjeDe Basis
Een kunstzinnig ouderlijk nest, 2 jaar kunstacademie en ruime ervaring in de marketing, sales & communicatie.

Het Ambacht
Wij maken voornamelijk unieke stuks oorbellen en armbanden. Met materialen waar we zelf blij van worden. Omdat we het zo leuk vinden als we hiermee een ander weer blij kunnen maken.

De Passie
Alles wat we doen, doen we met passie. We hebben een goed gevoel voor kleur en vorm, uitgangspunt bij alle ontwerpen zijn de vrouwen die het gaan dragen. We zijn een beetje eigenzinnig, vinden het leuk anders dan anderen te zijn Dat resulteert in stijlvolle eigentijdse sieraden met flair die je zowel bij speciale gelegenheden, maar zeker ook dagelijks kunt dragen.

Materiaal
Wij houden van mooie sieraden en edelstenen, met name van oorbellen en armbanden. Die dragen we zelf altijd, iedere dag, bij alles wat we doen. Worden we blij van. En daar willen we anderen ook blij mee maken.

Inspiratie
Uit de dagelijkse dingen, een kleurrijke bos tulpen, de vrouwen die we ontmoeten, mode.

 

 

margitDe Basis
Ik heb de Design Academy gedaan, wat toen nog de Academie voor Industriële Vormgeving heette. Ik was er toen nog niet uit of ik kunst wilde maken of kunst met een functie. Dat laatste vond ik toch leuker, gebruiksvoorwerpen met een knipoog naar kunst. Nadat ik 10 jaar in de reclame had gewerkt, heb ik alles gemaakt wat in mijn hoofd zat. Leuke gebruiksvoorwerpen, vooral geïnspireerd op de natuur, waar ik erg van hou. Dat is wat mijn items nu zijn: artfromnature.

Het ambacht
Ik ben dus professioneel opgeleid, maar eigenlijk niet voor de items die ik nu maak. Mijn moeder heeft mij geleerd hoe ik met een naaimachine om moest gaan, maar vervolgens heb ik veel mezelf aangeleerd. Inmiddels heb ik een sterke leernaaimachine waar ik alles op kan maken wat ik wil.

De passie
Waarom ik tassen ben gaan maken, weet ik eigenlijk niet. Vroeger had ik nooit een tas. Nu wel, maar altijd een die vooral praktisch is. En hij moet er natuurlijk leuk uitzien. Misschien dat leer mij geïnspireerd heeft tot het maken van tassen. Ik kreeg eens een tas vol prachtig leer. Vervolgens hou je dan veel restmateriaal over en ga je daar weer andere dingen van maken. Zo is mijn ‘winkel’ eigenlijk vanzelf ontstaan.

Favoriete materiaal
Mijn favoriete materiaal is leer. Leer hoef je niet af te werken, het heeft prachtige, zachte kleuren en is er in allerlei diktes. Het leent zich ook goed voor hergebruik, zoals een tas van een oude bank, jas of kussen is voor mij de grootste uitdaging.

De inspiratie
Omdat recycle of liever upcycle voor mij de grootste uitdaging is, kijk ik vooral naar het voorwerp wat ik in handen heb, om te bedenken wat het gaat worden. Zoals ik van de oude bontjas een nieuwe tas heb gemaakt. De jas inspireert mij om dat model tas te gaan maken. Maar veel inspiratie haal ik ook uit de natuur: de rivier voor mijn huis, de vogels, dieren in het bos, bomen, bladeren en een wit winterlandschap, elke dag weer anders.


Mijn website: https://www.artfromnature.nl/

 

luciaDe basis
Tja … ik denk omdat mijn vader coupeur van beroep was en daarnaast tekende en schilderde, waardoor creativiteit en gevoel voor kleuren en materialen altijd aanwezig was. Daar ligt de basis.
Ik heb in mijn leven gezocht op verschillende gebieden (o.a. edelsmeden) maar ben uiteindelijk toch blijven “plakken” aan de klei...

Het Ambacht
Na een aantal jaren daarmee bezig te zijn geweest, ben ik de Keramiekopleiding in Gouda gaan volgen, om de klei en het glazuren beter te leren beheersen. Van het een kwam het ander, opleiding, atelier, cursisten, werken in opdracht.

De Passie
De kleine Tekstkommetjes zijn ontwikkeld naar aanleiding van het deelnemen aan Kunstmarkten, o.a. in De Bilt, waar al snel bleek dat mensen het fijn vinden iets betaalbaars en handgemaakt te kunnen meenemen van een dergelijk evenement en ik het prettig vond de onkosten te kunnen terug verdienen.

De kommetjes zijn gebleven, met de meest uiteen lopende teksten, altijd weer leuk om te maken. Teksten zijn een andere passie en gaan prima samen met de klei, dat is al bewezen! Naast de kommen en de schalen ben ik ook met vrij werk bezig en sinds kort weer op les om het model- en portret boetseren in de vingers te krijgen. Klei … een eindeloos materiaal!

 

 

elsieDe basis
Mijn achtergrond is vrijeschool kleuterjuf waar ik al in aanraking kwam met de natuurlijke materialen. Daarna een beeldende vorming opleiding waar ik mij kon verdiepen in allerlei materialen en technieken en waar uiteindelijk mijn grootste ontdekking is uitgekomen: de schapenwol en het vilten ervan.

Ambacht
Ik heb een beeldende vorming opleiding gevolgd waar ik veel heb geleerd over compositie bijvoorbeeld. Tijdens het vilten heb ik lessen gevolgd in het buitenland bij andere viltsters voor vilttechnieken. Maar de meeste ervaring heb ik gekregen door mijn eigen werk en veel te experimenteren met kleur en andere materialen.

Passie
Vilten is mijn passie geworden omdat ik zo een binding met het materiaal heb dat ik mij hierin het beste kan uitdrukken. Ik maak wat ik ben , ik en mijn vilt zijn één geheel.

Materiaal
Wol is mijn favoriete materiaal omdat het puur natuur is. De eenvoud van het materiaal en het proces van vilten is magisch en oneindig. De zijde als toevoeging maakt het nog weer extra spannend , het schaap en de rups. Samengevoegd is natuurlijk en uniek! En dat zie je terug in mijn ontwerpen.

Het proces
Ik bedenk vooraf wat ik ga maken qua vorm en kleur maar tijdens het creëren kan er nog van alles veranderen. Vilten is zo een wonderbaarlijk proces dat je het ook een beetje zijn eigen gang moet kunnen laten gaan en dat geeft iedere keer weer verrassingen.